vrijdag 10 januari 2014

Film en boeken aanraders (ook jullie aanraders nodig)Bij mijn artikel over de voornemens voor 2014 was ik 1 ding vergeten vermelden, ik heb me namelijk nog een vrijetijds doel 'opgelegd'.

Ik zag op een andere blog (ben helaas vergeten welke) voorbij komen dat iemand had bijgehouden dat ze 100 films had gekeken in 2013. Nu heb ik totaal geen idee van wat een realistisch doel is voor mij dus ik heb besloten er 60 van te maken. Dat zijn ongeveer 5 films per maand, moet te doen zijn he? Voor sommigen is dat misschien weinig maar ik heb echt niet elke avond de tijd om een film te kijken, meestal lig ik door de week om half 10/10 uur al in slaap omdat ik vroeg moet opstaan. En anderzijds kijk ik ook graag series en die tel ik er dus niet bij.

Goed, misschien moet ik jullie eerst maar wat voorbeelden geven van wat ik graag kijk. Eigenlijk mag dit vanalles zijn, ze hoeven niet eens recent te zijn. Wat ik thuis op dvd ofzo het liefst kijk zijn van die spannende film's die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten zoals Girl, Interrupted:
Susanna wordt na een mislukte zelfmoordpoging opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hier raakt ze bevriend met enkele andere 'probleemvrouwen' zoals Lisa (een sociopaat) en Polly (een schizofreen). Haar vriend Toby is bezorgd dat ze zich teveel hecht aan de vrouwen, en de inrichting waar ze zit.

Een andere film wat me altijd is bijgebleven is de Duitse film Christiane F., deze waargebeurde film zou elke tiener gezien moeten hebben. Ik kreeg hem ook voor het eerst te zien op de middelbare school:
Schokkend portret van de Berlijnse drugsscene, eind jaren ’70.  Christiane komt in 1974, op 14 jarige leeftijd, via vrienden voor het eerst in aanraking met harddrugs. Een beginnende verslaving blijkt binnen een mum van tijd niet meer te stoppen. Om dit te bekostigen gaat Christiane de prostitutie in en maakt van Station Berlin haar werkterrein.Haar moeder hoort van haar verslaving als het al bijna te laat is.

Frailty is een psychologische thriller met Matthew McConaughey. Deze zag ik ooit laat s'avonds op TV en was er wel van onder de indruk:
Fenton Meeks neemt contact op met de FBI om te melden dat zijn broer Adam misschien de seriemoordenaar is die zichzelf God's Hands noemt. Via flashbacks zien we de jeugd van Meeks met een vader die geloofde dat hij op een missie van God was. Fenton zag zijn vader als een slechte man, terwijl Adam hem als held zag.

The Butterfly Effect is er eentje waar je je hoofd moet bijhouden of je kan al niet meer volgen maar ik vond hem wel goed:
De twintigjarige student Evan Treborn (Ashton Kutcher) beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Qua boeken zit ik in hetzelfde schuitje, waargebeurde drama's of thrillers doen het altijd goed, mag ook wel eens een fashion boek tussen zitten. Mijn doel voor dit jaar is (niet lachen) 5 boeken lezen! Ik geloof dat ik er vorig jaar maar 2 gelezen heb dus ik hou het realistisch maar wil mezelf toch een beetje challengen.

 Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld Scar Tissue van Anthony Kiedis gelezen:
Anthony Kiedis is de zanger van de Red Hot Chili Peppers en je kan het uit sommige RHCP lyrics al afleiden maar jezus wat had hij al allemaal meegemaakt op zeer jonge leeftijd. Hij groeide op bij zijn drug-dealende vader, verloor een vriend aan heroïne en werd dakloos. Hij houdt in ieder geval geen blad voor de mond in dit tell-all boek, inclusief foto's.

Een paar jaar geleden las ik ook het boek van Sabine Dardenne, 'Ik was twaalf en ik fietste naar school':
Het aangrijpende boek van het meisje dat 80 dagen in de kelder van kinderlokker Marc Dutroux doorbracht en het als een van de weinigen kan navertellen.

Dus als jij nog een goed boek of leuke film weet, laat iets achter in de comments en help mij mijn doelen van 2014 te halen! 

xoxo Tessa

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke aanraders! Ik ga toevallig dezelfde uitdaging aan! In 2014 100 films kijken! :) Erg leuK! Als je van horror houd zijn The Ward en Conjuring erg leuk. Ik raad IMDB aan om op te kijken!

X Angela
www.bouncingbrunette.wordpress.com

Iris.l zei

Helemaal mijn ding deze! de eerste heb ik al gezien, de rest nog niet. ik ben dol op waargebeurde films

Sara zei

Lijken mij leuke boeken.

Cynthiiaa zei

Oh bah, dat bedoel van Dutroux lijkt mij echt heel naar om te lezen. Ergens wel interessant, maar oef. Dat was zo'n triest verhaal. Zelf ben ik trouwens een groot fan van Level26. Zeker een aanrader, ondanks dat het best een luguber boek is. :x

C. zei

van thriller boeken moet je zeker die van stephan king afgaan, zitten zeer spannende tussen. van films is requim for a dream en brokedown palace wel iets voor jou denk ik.

Melissa zei

Super leuk om zo boekenlijsten te zien bij anderen. De virgin suicides is een aanrader om te lezen!

Claudia zei

Wat een indrukwekkende films. Zo te zien houd je wel van waargebeurde verhalen. Ik ben wel benieuwd naar Christiane F!

peggy timmermans zei

Zonder enige twijfel de beste film die ik onlangs gezien heb: The Words (2012) een aanrader!

Tessa zei

^Oeh met Bradley Cooper zie ik, dan zet ik hem zeker op mijn lijstje ;)