zondag 2 september 2012

Tips: no-buy volhouden


Of je nu een kleding of beauty no-buy wil houden, tips komen altijd van pas.

Bedenk je eerst waarom je aan een no-buy wil beginnen. Misschien loopt je koopgedrag de laatste tijd wel een beetje uit de hand of heb je thuis genoeg producten/kleding liggen om 2 jaar verder te kunnen? Indien dit het geval is wil je je misschien wel eens aan een no-buy wagen.


De meeste mensen zijn gevoelig aan 1 bepaald product. Meestal is dit bij vrouwen kleding of beauty  maar ik kan me inbeelden dat sommigen het misschien met souvenirs/kaarsen of een hobby hebben. Er is niks mis met leuke dingen voor jezelf kopen terwijl je er zelf hard genoeg voor werkt maar soms heb je zelf niet door dat je een onnodig grote verzameling bent aan het opbouwen.

De beste tip blijft: vermijd deze winkels. Zo ben ik al 2 maanden niet meer bij Lush naar binnen gestapt, ik doe me de verleiding niet aan. Ben je een online shopper? Blijf dan van die websites af, zo kun je ook niet zien wanneer er iets nieuws op staat. Neem zelfs even een break van je favoriete beauty of fashion blog als het moet.


Iets wat ik de laatste tijd vaak doe is vergelijken met wat ik thuis al heb. Vroeger gooide ik al snel vanalles in mijn mandje, vooral als het in de sale was. Nu probeer ik er wat langer bij stil te staan als ik een product in mijn handen heb:  'Heb ik niet al een kleur wat hier op lijkt?' en meestal is het antwoord iets in de aard van: 'Yup, ik heb al 2 mintgroene nagellakjes'. Ik ben niet voor niks zo gek op dingen opmaken, het voelt fijn om te weten dat je je producten allemaal gebruikt + als je dan bv. écht al je haarmaskers hebt opgemaakt voelt het ook beter om een nieuwe te kopen, je hebt het tenslotte 'nodig'.

Met kleding pak ik het iets anders aan. Als ik in de paskamer sta probeer ik me te bedenken wat ik er allemaal bij aan zou kunnen doen, meerdere outfit mogelijkheden dus. Niks mis met trends volgen maar koop GEEN duur kledingstuk omdat dat zo leuk zou staan bij die ene handtas die binnen de 3 maanden uit de mode is. Chances are dat je dat bijhorende kledingstuk dan ook maar 2x gaat aandoen.

Zo heb ik de neon kleding bijvoorbeeld aan me voorbij laten gaan. Vond het best leuk maar wist van mezelf dat die neon broek binnen de maand in het verwaarloosde deel van mijn kast zou belanden. Conclussie: Van sommige trends weet je gewoon op voorhand dat eer je iets gekocht hebt het al weer bijna uit is, daar blijf ik meestal wijselijk van af ;)


Ik was het in ieder geval beu om een onoverzichtelijke kledingkast te hebben. Zo ga ik bijvoorbeeld volgende week met een vriendin op een markt zitten met kleding en ik heb bovenstaande 2 grote dozen en een vuilniszak al vol spullen. Versleten kleding gooi ik altijd meteen weg dus dit zit vol amper gedragen kleding, schoenen en handtassen (vooral miskoopjes). Ik begin dus vanaf deze maand weer met een schone lei. Bijhorende tip: ga voor je kast staan en wees eerlijk, verkoop die kledingstukken waar na maanden de kaartjes nog altijd aanhangen.

Mijn laatste tip: Als je een no-buy niet ziet zitten ga dan voor een less-buy! Ga je normaal elke week de stad in? Bouw dan af en sla eens een weekje over, er zijn genoeg leuke dingen om te doen. En als je koopt, koop dan tenminste seizoensgebonden. Het heeft geen nut om aan het einde van de zomer bikini's en zonnebrillen te shoppen. Ik ben hier vorige week zelf nog mee in de fout gegaan, ik kocht een doorzichtige top, die ga ik waarschijnlijk niet eens meer kunnen aandoen dit jaar. Vanaf nu ga ik dan ook proberen de flatjes en tops in de winkels weer straal te negeren tot april/mei.

Klaar met je no-buy? Good for you! Je mag je gerust met iets kleins belonen maar pas op dat je niet in je oude gewoontes hervalt. De no-buy was er niet voor niks, je denkt nu hopelijk beter/langer na bij elke aankoop.

xoxo Tessa

7 opmerkingen:

Nikita zei

Bedankt voor de tips,
ik ben nu ook aan het minderen met kopen. Ik had eerst bijna geen lakjes en nu heb ik er veel bijgekocht het afgelopen jaar, maar nu merk ik dat ik ook vaker begin te denken van heb ik niet al zo een kleurtje ? ja oké, terugzetten dan

Tessa zei

^Goed bezig Nikita. Ik had dit jaren geleden met lipgloss. Ik bleef nieuwe kleurtjes kopen tot ik ineens in die lade keek en er meer dan 30 lagen...Heb mijn collectie in het afgelopen jaar ook flink ingekort.

Kaya zei

Heel goed stukje! Toevallig ben ik een paar dagen terug gestopt met bloggen, denk dat mij dat ook gaat helpen. Verder heb ik heel erg veel kleding op marktplaats gezet, heel goed maar ik moet er niet de dubbele hoeveelheid weer bij kopen haha.

Eva M. zei

Leuke tips ! Ik laat vaak mijn visa en bankkaart thuis als ik niet teveel mag shoppen en neem ze enkel mee wanneer ik echt iets nodig heb en dat mag kopen van mezelf. Werkt prima zo. Het afgelopen half jaar kocht ik enkel nog wat ik nodig had en zeer weinig spullen die ik heel graag wilde maar beter niet kocht omdat ik moest sparen. Good for me :d !

Saskia zei

wat een goed artikel ;) ikzelf doe veel te vaak emo-aankopen en dan leg ik gewoon alles in mijn mandje wat ik graag wil hebben. daar moet ik verandering in brengen: gewoon eraan kunnen weerstaan in de winkel. en eerst opmaken en gebruiken wat ik in de kast heb staan en dat is nogal wat. ik heb ook nog eens een voorliefde voor de luxe merken uit de parfumerie, oeps. ik ga proberen om bewuster te winkelen, maar vind je ook niet dat de verleidingen zo groot zijn en dan al die reclames ;) binnenkort toch ook maar eens mijn kleerkast uitmesten en wegdoen wat me niet meer aanstaat. daaag ^^

Peggy Timmermans Visagie zei

Super goeie tips Tessa! Dank je wel hiervoor!

Inmyprettyshoes zei

Bedankt voor de goede tips! Ik heb mij voorgenomen mijn kleerkast nog eens goed te bestuderen vooraleer ik zaterdag ga shoppen :)